Van vragenlijst tot dashboard: De reis van je data

Organisatie:
Organisatie onafhankelijk

Zorgsector:
GGZ, Ziekenhuis, Revalidatie en Eerstelijn

Geïmplementeerde oplossing:

In de wereld van data-analyse en bedrijfsvoering spelen tools als QuestManager en DashboardManager een steeds belangrijkere rol. Deze systemen werken samen om grote hoeveelheden data te verzamelen, te verwerken en om te zetten in waardevolle inzichten. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de (technische) werking van deze tools en hoe ze elkaar aanvullen.

QuestManager: De bron van de data

QuestManager is in essentie een tool om gegevens te verzamelen. Denk hierbij aan vragenlijsten die worden ingevuld door Patiënten,  medewerkers of derden. De antwoorden op deze vragen worden opgeslagen in een database, specifiek de ‘Database QM’. Deze database vormt het startpunt van onze datastroom.

Het datawarehouse: Een centrale opslagplaats

Naarmate er meer data wordt verzameld in QuestManager, wordt het belangrijk om deze data op een georganiseerde manier op te slaan en te beheren. Daarom wordt er periodiek een ‘datadump’ uitgevoerd. Dit houdt in dat  een set aan gegevens uit de database van QuestManager worden gekopieerd naar een speciaal daarvoor ingerichte database, het ‘datawarehouse’.

Het datawarehouse is als een magazijn voor data. Hier worden de gegevens opgeslagen en georganiseerd op een manier die het mogelijk maakt om complexe analyses uit te voeren. Denk hierbij aan het opdelen van de data in verschillende dimensies (bijvoorbeeld: datum, patiënttevredenheid, leeftijdscategorie, geslacht etc. ) en het berekenen van verschillende meetwaarden (bijvoorbeeld: responsaantallen, , aantallen patiënten, (gemiddelde) scores).

OLAP-kubus: De basis voor snelle analyses

Om snelle en flexibele analyses mogelijk te maken, wordt de data in het datawarehouse vaak georganiseerd in een OLAP-kubus. Een OLAP-kubus is een multidimensionale database structuur die is geoptimaliseerd voor snelle query’s en complexe berekeningen.

DashboardManager: Van data naar inzichten

DashboardManager is de tool die de data uit de OLAP-kubus of direct vanuit het datawarehouse, omzet in visuele representaties, oftewel dashboards. Deze dashboards kunnen allerlei soorten grafieken, tabellen en kaarten bevatten, die samen een helder overzicht geven van de onderliggende geaggregeerde data.

Door dashboards te gebruiken, kunnen gebruikers snel en eenvoudig trends, patronen en uitzonderingen in de data identificeren. Dit stelt hen in staat om weloverwogen beslissingen te nemen op basis van feiten en cijfers.

De complete datastroom

  1. Dataverzameling: Gegevens worden verzameld via vragenlijsten in QuestManager.
  2. Opslag: De gegevens worden opgeslagen in de database van QuestManager.
  3. Datadump: De gegevens worden periodiek overgezet naar het datawarehouse.
  4. Transformeren: In het datawarehouse wordt de data georganiseerd in een OLAP-kubus.
  5. Visualisatie: DashboardManager gebruikt de data uit de OLAP-kubus of direct vanuit het datawarehouse, om dashboards te creëren.

Samenvatting

QuestManager en DashboardManager vormen samen een krachtig duo voor het verzamelen, analyseren en visualiseren van data. Door deze tools te combineren, kunnen organisaties waardevolle inzichten verkrijgen uit hun data en betere beslissingen nemen.

In het kort:

  • QuestManager: Verzamelt data via vragenlijsten.
  • Datawarehouse: Centrale opslagplaats voor de data.
  • OLAP-kubus: Optimale structuur voor snelle analyses.
  • DashboardManager: Visualiseert de data in dashboards.

Door deze stappen te doorlopen, kunnen organisaties hun data omzetten in concrete acties en zo hun bedrijfsdoelstellingen realiseren.
Wil je meer weten over een specifiek onderdeel van de werking? Neem contact met ons op!

 

Bekijk meer cases

Inzet van QM voor Wetenschappelijk Onderzoek en Efficiëntieverbetering bij Karakter
Inzet van QM voor Wetenschappelijk Onderzoek en Efficiëntieverbetering bij Karakter
Van vragenlijst tot dashboard: De reis van je data
Van vragenlijst tot dashboard: De reis van je data
Data als sleutel tot betere zorg
Data als sleutel tot betere zorg