
Broeders van Liefde
De Organisatie Broeders van Liefde in België beheert meer dan 50 scholen voor gewoon en buitengewoon lager en secundair onderwijs, 12 psychiatrische ziekenhuizen en 13 orthopedagogische centra. Ook de ouderenzorg, verslavingszorg, sociale economie en kinderdagopvang behoren tot hun activiteiten. In totaal verlenen zo 12.500 medewerkers in Vlaanderen in 1.500 in Wallonië zorg en onderwijs aan goed 40.000 kinderen, jongeren, volwassen en ouderen.
Inleiding
De gezondheidszorg staat steeds meer onder druk om haar processen te optimaliseren, met name binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). De zorgaanbieders binnen de Broeders van Liefde ervaren de noodzaak om hun zorgverlening continu te verbeteren door gebruik te maken van moderne technologieën. Een belangrijke factor hierbij is de digitale ondersteuning van processen zoals Routine Outcome Monitoring (ROM), diagnostiek, feedback gestuurde zorg en wetenschappelijk onderzoek. Binnen Broeders van Liefde is een project opgezet om de Lighthouse QuestManager (QM) software binnen de 9 Nederlandstalige voorzieningen van Broeders van Liefde te implementeren en daarmee de processen efficiënt te ondersteunen.
- Doelstellingen van het Project
De implementatie van de QuestManager heeft als primaire doelstelling de optimalisatie van verschillende zorgprocessen door gebruik te maken van digitale vragenlijsten. Dit heeft betrekking op de volgende speerpunten:
- Diagnostiek: Het verkrijgen van diagnostische informatie door middel van gestandaardiseerde en gevalideerde vragenlijsten.
- Routine Outcome Monitoring (ROM): Het monitoren van de voortgang van zorgvragers, zodat er tijdig bijgestuurd kan worden in het zorgtraject.
- Feedback Gestuurde Zorg: Het vergemakkelijken van de communicatie tussen zorgvragers en zorgprofessionals door het gebruik van periodieke vragenlijsten.
- Wetenschappelijk Onderzoek: Het verstrekken van data voor wetenschappelijke studies door gestandaardiseerde metingen.
- Efficiëntie en Betrokkenheid: Zorgvragers actief betrekken bij hun eigen zorgproces, door hen periodieke, eenvoudige vragenlijsten aan te bieden.